Wygniatanie, wałkowanie, uklepywanie odblokowują napięcia, doskonalą ośrodki czuciowo-ruchowe w mózgu, wyrabiają koordynację ruchu. Pachnące dzieło własnych rąk sprawia przyjemność zarówno w czasie pieczenia, jak i degustacji. Może być wspaniałym prezentem!
Dopóki nie zrobiłam tego po raz pierwszy, nie wiedziałam, że z upieczenia keksu, babki, czy tortu można mieć coś więcej, niż słodycz na języku. Kiedy wpadniesz na pomysł upieczenia jakiejś słodkości, to nie myśl złośliwie o zabrudzonej kuchni, górze naczyń do zmywania, białku, które wymyka się z dłoni, ale o zniewalającym zapachu migdałów, cynamonu i goździków. Pomyśl o pachnącej, miękkiej masie, która wygładza ręce jak najlepszy krem. Odstaw na bok wszelkie kuchenne roboty, popracuj dłońmi – trochę dłużej i więcej, a będziesz zadowolona pod każdym względem.
Setki drobnych ruchów, które wykonuje się dłońmi podczas odmierzania, mieszania i wyrabiania ciasta, uelastyczniają stawy. To rodzaj rozluźniającej rehabilitacji dla zmęczonych dłoni, które całe dnie stukają w klawisze komputera. Wygniatanie, wałkowanie, uklepywanie odblokowują napięcia z całej obręczy barkowej i górnej części pleców. Ciastoterapia wzmacnia i doskonali ośrodki czuciowo-ruchowe w mózgu, wyrabia koordynację ruchu u dzieci, a i nam sprawia przyjemność kontakt z czymś miłym, miękkim i pachnącym.
Ciasto jest odświętną formą chleba, symbolu sytości w wielu kulturach świata. Słodycz zaś to pierwszy smak, jaki poznajemy, przychodząc na świat. Słodkie mleko matki daje poczucie bezpieczeństwa, rozleniwia i relaksuje. Mówi: już nie trzeba walczyć, pora na sen i wypoczynek. Nie dziwi więc fakt, że wiele kobiet instynktownie piecze ciasto, kiedy chce się wyciszyć i wypocząć. Nie wystarczy przepis, potrzebna jeszcze tradycja i mistrz, który tej sztuki nauczy, bo każdy wypiek jest inny. Cząstka doświadczenia babki, matki oraz własna fantazja i powstaje niepowtarzalne ciasto.
Codzienny pośpiech i natłok obowiązków zabijają zabawę. Zapomnijmy o zaplanowanych zadaniach, terminach, efektywności, o celu, jaki mamy osiągnąć. Puśćmy wodze fantazji, idźmy na żywioł. Najlepiej do tego nadaje się ciasto drożdżowe, bo jak żadne inne zależy od kaprysów drożdży, mleka i mąki. A do tego proste ciasto jest lżejsze niż inne.
Ciastoterapię najlepiej uprawiać grupowo, z dziećmi, przyjaciółkami, siostrami; kobieca wspólnota słodyczy bez kierowania i oceniania członków zespołu. Jeśli się uda, to można wciągnąć do tej wspólnej zabawy także męską część rodu. Przestawmy się z percepcji intelektualnej na zmysłową. Zamiast szybko wsypywać mąkę do miski, podgrzejmy w piecu, przesiejmy to ciepło między palcami – to przyjemne, sprzyja wyciszeniu i koncentracji. Przyjemność jest większa, gdy zauważamy kolor, zapach, konsystencję składników, a zagniatając, obserwujemy, jak z chaosu wyłania się puszysta i pachnąca masa. To dobre ćwiczenie fizyczne, po którym zjedzenie placka będzie zasłużoną nagrodą ….
Kiedyś słodkie wypieki miały swoją symbolikę. Obdarowując nimi, wyrażało się uczucia, życzenia. Miało charakter rytualny. Do tej pory w niektórych wsiach Białostocczyzny lub Lubelszczyzny na koniec wesela daje się młodej parze „korowaj” – ciasto wszem i wobec głoszące dobrą nowinę o miłości i małżeństwie. Młodzi ciastem dzielą się ze wszystkimi swoją radością. Podobnie na Śląsku Cieszyńskim – kołocze weselne są formą dzielenia się radością, że Młodzi się pobierają, są formą zawiadomienia o ślubie.
Z ciasta drożdżowego możemy formować stworki, misie, kwiatki czy gwiazdki lub upiec bułeczki z życzeniami, chińskimi aforyzmami lub innymi niespodziankami w środku: z konfiturą, migdałem, orzechem. Wszystkie formy obowiązkowo trzeba posmarować jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka. Wtedy skórka będzie błyszczała. Dziś te formy mają walor tylko estetyczny, kiedyś były bardziej wymowne. Obdarowując ozdobami z ciasta życzymy dostatku i szczęścia. Koła czy wianuszki to nie tylko ładny kształt, ale symbol trwania i nieskończoności. A baletniczki wyrażają życzenia lekkiego życia.
W ten przedziwny czas, kiedy częściej i dłużej rodzina jest razem w domu, życzę Państwu wiele zabawy w formowaniu ciastowych pragnień.