Warzywa

Ekologiczna żywność prosto od rolników

Interesuje Cię zdrowa żywność, a nie chcesz zrujnować portfela? Mamy rozwiązanie – kooperatywa spożywcza. Jest to grupa osób, które wspólnie robią zakupy bezpośrednio u rolników i wytwórców żywności.

Kooperatywa Spożywcza Cieszyn jest projektem Fundacji Laja i działa od października 2018 roku, a Zamek Cieszyn jest partnerem kooperatywy. Zakupy zamawiane w kooperatywie pozwalają na redukcję kosztów przesyłki, negocjacje z dostawcami korzystnych cen, a nawet zamawianie produktów niedostępnych w sprzedaży detalicznej. Wybierając dostawców, stawia się przede wszystkim na żywność ekologiczną, ale też na tę wysokiej jakości, od małych firm. Taka żywność jest zdrowsza, a także nie wpływa negatywnie na środowisko tak jak konwencjonalne uprawy. Dzięki wspólnym zakupom ogranicza się ilość produkowanych śmieci zgodnie z koncepcją „zero waste”. W cieszyńskiej kooperatywie dążymy do zamawiania produktów w dużych opakowaniach (np. 5 kg), które później rozdzielamy do przyniesionych pojemników. Warzywa i owoce dostarczane są w skrzynkach lub kartonach, co eliminuje pakowanie każdego produktu do foliowej torebki. Wzajemnie się inspirujemy i organizujemy spotkania – więcej na www.facebook.com/kooperatywacieszyn

Co kupujemy?

Zamawiać możemy takie produkty jak warzywa i owoce z małopolskich gospodarstw, ekologiczne bakalie, nasiona, strączki, przyprawy, przetwory, zioła, oleje tłoczone na zimno w małej tłoczni, masło klarowane z mleka bieszczadzkich krów, nabiał kozi i krowi od lokalnych dostawców, ekologiczne cytrusy prosto z Sycylii, pyszną grecką oliwę z Krety i inne frykasy. Nasi dostawcy to m.in. Gospodarstwo Dudek, Ziołowy Zakątek (Dary Natury), Tommy Cafe, Palce Lizać, Tłoczenie na życzenie, Czyli chili. Oferta kooperatywy obejmuje sprawdzone olejki eteryczne, naturalne kosmetyki oraz surowce do ich domowej produkcji.

Zamówienia składa się przez formularz on-line. Odbiór zakupionych towarów odbywa się raz w miesiącu w środy o godzinie 19:00, w Herbaciarni Laja, mieszczącej się na Wzgórzu Zamkowym w Cieszynie. 

Logo kooperatywa

Budujemy społeczność

Zależy nam na zaangażowaniu członków kooperatywy, aby sprawniej działać, każdemu przydzielamy nieduże zadanie np. pomoc przy rozdzieleniu towarów, kontakt z dostawcą czy nadzór nad formularzami zamówienia. 

Jeżeli chcesz do nas dołączyć, masz jakieś pytania, napisz na adres kop.cieszyn@gmail.com lub wyślij wiadomość przez stronę https://www.facebook.com/kooperatywacieszyn/, możesz też dołączyć do grupy Kooperatywa Spożywcza Cieszyn. 

 

Dagmara Raszka-Orawska

 

Dagmara Raszka-Orawska (Czarna Biedronka) – lekarz dentysta, która po godzinach zajmuje się zielarstwem i rękodziełem, tworzy oraz prowadzi warsztaty. Założycielka Kooperatywy Spożywczej Cieszyn. Lubi poznawać nowych ludzi, planować i działać.

 

 

Kooperatywy spożywcze  to samodzielne inicjatywy grup ludzi, którzy chcą zdrowo i dobrze jeść, a przy tym wiedzieć skąd pochodzi kupowana przez nich żywność. W Polsce działa kilkanaście kooperatyw, w tym m.in. w Warszawie – Kooperatywa Dobrze, w Krakowie – Wawelska Kooperatywa Spożywcza, w Elblągu – Żuławska Kooperatywa Spożywcza. Największe na świecie kooperatywy zrzeszają nawet kilkanaście tysięcy osób, prowadzą własne sklepy i działania edukacyjne. Wszystkie mają za cel dostarczanie swoim członkom ekologicznej żywności, ograniczanie opakowań i odpadów, działania dla społeczności lokalnej.

Zero waste z ang. „zero śmieci” lub „zero marnowania”. To filozofia i styl życia, zgodnie z którą należy ograniczać (ideałem byłoby do „0”) ilość odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska. W szerszym rozumieniu chodzi o takie tworzenie produktów i usług, aby nie generowały one odpadów, które trafiałyby na składowiska, spalarni lub oceanu, a były zdatne do ponownego wykorzystania w procesach produkcji.