Artykuł sponsorowany
Chcemy opowiedzieć Wam o znanej „od zawsze” lokalnej firmie ze Śląska Cieszyńskiego, którą warto wspierać wybierając jej produkty pochodzące od rolników „stela” – to Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skoczowie.
Mimo trudnych czasów większość z nas czuje się odpowiedzialna za wybieranie produktów z półek sklepowych wytwarzanych w naszym bliskim sąsiedztwie. Kupowanie tego, co lokalne, traktuje się dzisiaj nie tylko za sposób na przezwyciężenie kryzysu gospodarczego, ale nawet jako dowód patriotyzmu lokalnego. Warto nadmienić, że wspierając lokalnego producenta, przyczyniamy się także do ochrony środowiska – transport produktów znanych pod marką „Skoczowskie” do sklepów na Śląsku Cieszyńskim to średnio zaledwie 5-25 km.
Ważne jest zaufanie do pochodzenia produktu
Produkty spożywcze pochodzące „stela” są dla nas konsumentów synonimem zaufania w świeżość, wysoką jakość, wartość odżywczą i korzystny wpływ na zdrowie. Nietrudno odnaleźć na sklepowej półce produkty Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Skoczowie, bo oznaczone są tym samym wspólnym logo – pięknie wystylizowanym rysunkiem i napisem „Skoczowskie”. Sięgając po nie wiemy, co wybieramy, bo OSM Skoczów wypracowała zaufanie nie tylko do swoich produktów, ale i do spółdzielni jako producenta.
Polityka wsparcia dla wspólnego dobra
Wybór produktów z rodziny „Skoczowskie” oznacza także wsparcie dla rolników – dostawców mleka surowego. OSM w Skoczowie współpracuje z ponad 100. lokalnymi odbiorcami. Ogromna wartość tego, co „Skoczowskie” to budowanie lokalnych więzi, szeroka współpraca i zasada uczciwego handlu. Taka jest też podstawa polityki zarządczej OSM Skoczów.
Skoczowski nabiał – naturalnie, tradycyjnie, zdrowo
Bogata rodzina produktów mleczarskich oznaczonych marką „Skoczowskie”, wytwarzana jest według dawnych, tradycyjnych receptur. Mleko wykorzystywane w produkcji pochodzi z terenów czystych ekologicznie. Wysoka jakość wyrobów to wynik pracy i serca wykwalifikowanej załogi.
„Skoczowskie” wyróżnia się spośród innych produktów znanych marek, bo:
- mają krótką datę ważności co znaczy, że skład produktu jest wolny od konserwantów
i sztucznych dodatków - mleko da się kwasić w przeciwieństwie do mleka znanych marek
- twarogi powstają pod pieczą serowara, są produkowane według dawnej receptury, krojone i pakowane ręcznie i nie do daje się do nich żadnych konserwantów czy aromatów
- jakość skoczowskiego sera twarogowego półtłustego została doceniona certyfikatem systemu „Jakość Tradycja” potwierdzającym, że do jego produkcji używa się wyłącznie surowców, których pochodzenie jest identyfikowalne i które nie zawierają komponentów GMO
- twaróg półtłusty i kefir (na zakwasie czy stych kultur kefirowych) został nagrodzony za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.
Produkty mleczarskie oznakowane logo „Skoczowskie” są dobrze widoczne i łatwo dostępne. Można je kupić w sklepach zlokalizowanych w całym powiecie cieszyńskim i bielskim. A sklep firmowy znajduje się w Skoczowie przy ul. Ustrońskiej 13
Polub nas! Na naszej stronie na facebooku zamieszczamy wciąż nowe przepisy z mnóstwem inspiracji oraz ciekawe wskazówki kulinarno- dietetyczne i bieżące wiadomości o naszej obecności na sezonowych kiermaszach.
Placuszki (pankejki) ze zsiadłym mlekiem
Spróbujcie puszystych placuszków ze zsiadłym mlekiem, a nie wrócisz do tradycyjnych kanapek.
Składniki
1 szklanka Skoczowskiego zsiadłego mleka
2 szklanki mąki
1 jajko
1 płaska łyżeczka cukru-pudru lub ksylitolu
1/2 łyżeczki sody
olej
odrobina soli
Przygotowanie
Na początku rozbić jajko. Żółtko ubić z cukrem pudrem do powstania puszystej masy. Następnie dodać do niej szklankę „Skoczowskiego” zsiadłego mleka, mąkę, sodę i szczyptę soli, mieszając. Ubić białko jajka na pianę i ostrożnie połączyć z masą. Wlać i rozgrzać odrobinę oleju na patelni. Łyżką nakładać masę na patelnię, formując niewielkie placuszki. Smażyć z każdej strony na rumiano. Gotowe placuszki udekorować śmietaną Skoczowską, owocami lub dowolnym dodatkiem. Smacznego!
„Skoczowski” twarożek z warzywami
Na szybkie śniadanko pachnące latem w weekendowy poranek najlepszy twarożek z dodatkiem świeżych warzyw. Prosty w przygotowaniu, ale tak pyszny, że można się nim zajadać codziennie.
Składniki
200g TWAROGU SKOCZOWSKIEGO
Kilka łyżek SKOCZOWSKIEJ ŚMIETANY 18%
Rzodkiewki
Cebula
Szczypiorek
Ogórek
Sól, pieprz
Przygotowanie
Twaróg wymieszaj ze śmietaną w misce. Rzodkiewkę i obranego ogórka zetrzyj na tarce na dużych oczkach, usuwając nadmiar wody. Cebulę i szczypiorek pokrój drobno, Wymieszaj warzywa z serem i gotowe. Idealnie będzie smakować ze świeżym pieczywem z dodatkiem MASŁA SKOCZOWSKIEGO.. Smacznego!