O konieczności oszczędnego, chroniącego zasoby naszej planety stylu życia jesteśmy przekonani chyba wszyscy. Nasza domowa kuchnia to miejsce, gdzie generować możemy duże oszczędności. Dobrymi praktykami nie tylko zmienimy własne przyzwyczajenia, ale i wychowamy świadome ekologicznie kolejne pokolenie. Nasza planeta się zmienia! I choć jedna osoba świata nie zmieni, to małymi krokami razem możemy zrobić rewolucję. Przygotujmy się, żeby prowadzić kuchnię zrównoważoną oszczędnie sporządzajmy posiłki, minimalizujmy odpady i ograniczajmy zużycie energii i wody. 

Jak zarządzać zasobami żywnościowymi i mediami w dobie kryzysu ekologiczno-energetycznego

Oto kilka praktycznych wskazówek, które pozwolą obniżyć koszty energii:

  • Gotujmy potrawy pod przykryciem (z wyj. warzyw kapustnych i zielonych) – szybciej osiągniemy właściwą temperaturę, a to pozwala o 15% zmniejszyć zużycie energii.
  • Dostosujmy wielkość garnka do ilości porcji.
  • Warzywa gotujmy w małej ilości wody (z wyj. warzyw kapustnych, strączkowych i zielonych), a wodę wykorzystajmy jako składnik wywarów do zup.
  • Wodę należy solić po zagotowaniu – większe stężenie podwyższa temperaturę wrzenia.
  • Używając piekarnik elektryczny, korzystajmy z tzw. ciepła resztkowego, czyli temperatury wygenerowanej podczas aktywnego użytkowania, co pozwala na wyłączenie urządzenia 10 minut przed czasem.
  • Piekarniki parowe skracają czas pieczenia o 20%.
  • Sporządzajmy potrawy w większej ilości, a nadplanowe porcje zamrażajmy lub pasteryzujmy – oszczędzimy energię i czas.

 

  • Róbmy przetwory z warzyw, owoców, produktów mięsnych oraz własne wypieki – są zdrowsze, tańsze i smaczniejsze.
  • Ograniczajmy czas pracy lodówki przy jej otwartych drzwiach, a produkty umieszczajmy we właściwy sposób, by zapewnić cyrkulację schłodzonego powietrza.
  • Gotując wodę w czajniku, wlewajmy jej tyle, ile rzeczywiście potrzebujemy.
  • Wybierajmy sprzęty kuchenne energooszczędne, bo najwięcej prądu zużywają: płyta indukcyjna, piekarnik i czajnik.
  • Ograniczmy stosowanie detergentów – soda i ocet są tak samo skuteczne.
 Zasoby słodkiej wody na Ziemi wciąż się kurczą 

Już w 2035 roku większa część populacji ludności może mieć problem z dostępem do wody zdatnej do użycia – w gospodarce komunalnej, przemyśle i rolnictwie. Woda jest kluczowym warunkiem rozwoju człowieka, jednak tylko 0,5% jej globalnych zasobów nadaje się do użytku. Oszczędzając wodę, przejawiamy troskę o zasoby naszej planety i jej ekosystem, o następne pokolenia i nas samych. Wprowadzając proste nawyki, zmniejszymy zużycie wody, a więc i nasze rachunki. W gospodarstwach domowych najwięcej wody zużywamy w toalecie i łazience. W kuchni – do obróbki wstępnej surowców, gotowania, zmywania i czynności porządkowych.

Poniższe zestawienie obrazuje, kiedy tracimy najwięcej wody w kuchni (wyliczenia podane są dla czteroosobowej rodziny) i w jaki sposób możemy generować oszczędności.

  • Ręczne mycie naczyń zużywa 90-150 l wody, zmywarka 8-12 l w cyklu „eko”. Mycie naczyń pod bieżącą wodą to minimum 8 l/min. przepływającej wody, dlatego podczas ręcznego mycia naczyń warto wstawić do komory zlewu miskę i myć z niewielkim dodatkiem płynu biodegradowalnego, spłukać pod niewielkim strumieniem, a wodę wykorzystać w ogrodzie lub na balkonie. Miska z wodą pozwala na namoczenie naczyń, dzięki czemu szybko usuwamy trudne zanieczyszczenia.
  • Wodę po spłukiwaniu naczyń i po myciu warzyw i owoców można wykorzystać do podlewania roślin.
  • Niesprawny kran to wyciek nawet 15 l wody na dobę.
  • Perlator zaoszczędzi 5-6 l wody/min., standardowa bateria przepuszcza 13 l/min.
  • Bateria termostatyczna z ogranicznikiem i reduktor ciśnienia pozwalają zaoszczędzić nawet 25% zużycia wody; baterie bezdotykowe, sprawdzą się, gdy w rodzinie są małe dzieci.
  • Woda kranowa jest zdrowa i bezpieczna, więc można ją pić bez gotowania.  
Dobra praktyka kulinarna

Marnowanie żywności jest zmorą rozwiniętych krajów, tymczasem często z braku świadomości niepotrzebnie wyrzucamy wartościowe produkty. Bardzo dużo jedzenia wyrzuca się w stołówkach szkolnych i przedszkolnych – to poważny problem do rozwiązania! Rozmawiajmy o niemarnowaniu żywności z dziećmi, dajmy im możliwość otrzymywania w stołówkach mniejszych porcji i udania się po ewentualną „dokładkę”. Koniecznie planujmy jadłospisy domowe oraz zakupy – w ten sposób zracjonalizujemy nasze wydatki na żywność. 

food sharingPrzekażmy innym jedzenie, którego nie skonsumowaliśmy. Wyrzucanie jedzenia po weekendzie i świętach, a także żywność wyrzucana przez sklepy i restauracje jest problemem globalnym w społeczeństwach rozwiniętych. Niemarnowanie zasobów leży u podstawy ruchu tzw. freeganizmu. Freeganie chętnie przygarniają to, co inni wyrzucają.

Jadłodzielnie i lodówki komunalne, w których można zostawić wartościowe jedzenie, wpisują się w ideę foodsharing’u – ruchu propagującego dzielenie się żywnością. W Cieszynie udostępnione są społeczne lodówki na ul. Sejmowej 7 oraz przy Placu Wolności 3.

Przykłady dobrej praktyki kulinarnej, czyli less-waste w kuchni:
  • jarzyny z wywaru – jako składnik zup, sałatki majonezowej lub dodatek spulchniający do farszów i pasztetów, czynnik zagęszczający w zupach i sosach 
  • okrawki mięsne, mięso z wywaru – farsze do pierogów, krokietów, pasztetu, do sałatek, potraw mięsnych mielonych (kotleciki, zrazy, pulpety) lub zapiekanek
  • wyluzowane kości, także z pieczeni – przeznaczmy do wywarów
  • listki rzodkiewki, kalarepy, kalafiora i brokułów – są jadalne i świetnie komponują się w sałatkach
  • obrane skórki i gniazda nasienne z dobrze umytych jabłek czy gruszek – wykorzystajmy do produkcji kompotu
  • skórki ze starannie umytych pomarańczy (można zastosować kąpiel w roztworze sody, a następnie w roztworze kwasku cytrynowego) – przeznaczmy na aromatyczną skórkę kandyzowaną, doskonałą do sernika i szarlotki
  • potrawy jednogarnkowe, zapiekanki, wieloskładnikowe sałatki i inne potrawy tzw. resztkowe (może nie zasługują na tą nazwę, gdyż są bardzo atrakcyjne i smaczne) – umożliwiają mądre zagospodarowanie pozostawionych niewielkich ilości produktów
  • pieczywo czerstwe – przeznaczmy na bułkę tartą i grzanki, ale nigdy nie dopuszczajmy do pojawienia się pleśni – takie trzeba koniecznie wyrzucić.

Powyższe przykłady można poszerzyć o ekologiczne wykorzystanie niektórych odpadów w kuchni, zanim trafią do pojemników na bioodpady – np. fusy z kawy, po dodaniu oliwy i cynamonu – jako świetny peeling do ciała, wodę z namoczonymi skórkami z bananów do użyźniania ziemi kwiatowej (podobnie też działają fusy z kawy i herbaty czarnej), a skorupki z orzechów i jaj są cenne w ogrodzie.

Filary filozofii zero-waste:
  • Ograniczaj – nie kupuj na zapas, chyba że są to produkty trwałe np. konserwy, makarony, kasze itp.
  • Odmawiaj – powiedz “nie” dla plastiku, wybierając opakowania szklane i papier.
  • Użyj ponownie – w miarę możliwości wykorzystaj np. opakowania szklane po żywności.
  • Oddaj do recyklingu koniecznie segreguj odpady, bo są one cennym surowcem. 
  • Kompostuj resztki organiczne, roślinne wrzucaj do pojemnika na bioodpady lub do własnego kompostownika.

less waste w kuchni

Globalnie marnuje się ok. 30% całej wyprodukowanej żywności – w rolnictwie, przetwórstwie, transporcie, handlu i w gospodarstwach domowych. W Polsce ok. 60% marnowanej żywności pochodzi z naszych domów – to ok. 5 mln ton jedzenia rocznie! Przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzuca do śmietnika produkty warte ponad 2 500 zł rocznie. 

Ekologia to styl życia. Trzeba ją poznać, polubić i wprowadzić do codziennej praktyki!

 

 

Ten artykuł został napisany przez autorkę w ramach wolontariatu i wydany drukiem w bezpłatnej publikacji “Vademecum ekologiczne”. Powstała ona w wyniku realizacji projektu „Jak kobiety ratują planetę. Współpraca organizacji kobiecych z Polski i Austrii wobec wyzwań klimatyczno-energetycznych” realizowanego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Kongres Polskich Kobiet w Austrii. Publikacja została wydana przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej. Publikacja i zawarte w niej artykuły odzwierciedlają jedynie stanowisko jej autorów i Komisja Europejska oraz Narodowa Agencja Programu Erasmus+ nie ponoszą odpowiedzialności za jej zawartość merytoryczną.

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close