Od pewnego czasu na całym świecie notuje się gwałtowny wzrost popularności kombuchy (kombuczy). W handlu stała się jednym z najbardziej popularnych napojów herbacianych, wyznaczając najszybciej rozwijający się trend w branży. W medycynie naturalnej kombucha znana od ponad dwóch tysiącleci i wykorzystywana ze względu na właściwości lecznicze.
Każdy z nas zna smak herbaty, bo to najpopularniejszy na świecie napój orzeźwiający i wpływający pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Jego pra-kolebka kojarzy się z Chinami, choć krzew herbaciany uprawiany jest w wielu krajach o ciepłym klimacie między zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Cóż, można delektować się wprost niezliczoną gamą herbacianych smaków, można też z nią eksperymentować, przygotowując ten słodko-kwaśny napój, jakim jest kombucha.
Kombucha, sfermentowany napój
Kombucha to płyn, który powstaje na bazie dowolnej herbaty połączonej z kolonią bakterii i specjalnej kultury drożdży, stanowiącej plastyczną półprzeźroczystą formę, przybierającą kształt użytego naczynia. Jeśli grzybek zostanie włożony do posłodzonej herbaty, rozpoczyna się proces fermentacji, w wyniku którego powstaje prozdrowotny lekko musujący napój. Jego właściwości lecznicze doceniono już w starożytności, choć do dziś nie zostały one jeszcze do końca zbadane.
Na każdą chorobę jest inne lekarstwo, a herbata jest lekarstwem na każdą chorobę – przysłowie chińskie
Płyn zawiera liczne witaminy oraz składniki mineralne i jest polecany m.in. na odchudzanie, bezsenność, utratę pamięci, brak apetytu, nadciśnienie tętnicze, obniżenie cholesterolu, zespół przewlekłego zmęczenia, wzmocnienie odporności, uregulowanie pracy układu pokarmowego, usprawnienie funkcji wątroby, nerek i pęcherza moczowego, oczyszczenie organizmu z toksyn, artretyzm, reumatyzm, a nawet na bardzo poważne choroby, takie jak cukrzyca, AIDS, czy nowotwory.
Większość zalet zdrowotnych, które zapewnia grzybek, wiąże się z bezpośrednią poprawą przyswajania pożywienia przez organizm po systematycznym stosowaniu powstałego na jego bazie napoju. Wpływa on na florę bakteryjną, która kolonizuje jelita i wspomaga trawienie, a enzymy wytwarzane przez mikroorganizmy sprawiają, że organizm łatwiej usuwa zbędne substancje i lepiej przyswaja składniki odżywcze.
Kombucha – przygotowanie
Zainteresowanym przekazuję mój przepis na przygotowanie kombuchy, napoju herbacianego. Składniki: grzyb kombucha, słoik 1,5-2 l, kilka łyżek stołowych herbaty, 2 łyżki octu jabłkowego, około 100 gramów cukru trzcinowego, 1,5-2 litry wody,
Sposób przygotowania: Należy zagotować wodę i zaparzyć dowolną herbatę. Następnie posłodzić ją i ostudzić do temperatury około 20℃. Po jej przelaniu do słoja, trzeba dodać 2-4 łyżki stołowe octu jabłkowego lub nieco napoju z poprzedniego procesu fermentacji, a następnie umieścić w tym płynie grzyb kombucha, który można zakupić w Internecie lub dostać od znajomych, bo szybko się podwaja. Na słoik należy nałożyć gazę i zabezpieczyć całość gumką.
Tak przygotowany słój umieszczamy w temperaturze pokojowej w miejscu, w którym nie będzie dostępu słońca. Po tygodniu fermentację można zatrzymać wyjmując grzyb ze słoika. Gdy na powierzchni płynu unoszą się już bąbelki, będzie to znak, że napój jest gotowy do spożycia. Grzyb po przepłukaniu można wykorzystać w kolejnej fermentacji. Napój należy przed wypiciem przecedzić przez sitko. Można go przelać do butelek i po zamknięciu przez kilka dni przechowywać w lodówce.
Czy kombucha jest dobra dla Twojego zdrowia
Uważa się, że kombucha wpływa dobroczynnie na zdrowie, przede wszystkim detoksykując organizm, przyspieszając przemianę materii i regulując układ pokarmowy. Nie należy go pić w dużych dawkach jak herbaty, a raczej traktować z umiarem jak lekarstwo. Ja piję go regularnie od ponad roku w ilości około szklanki dziennie bez jakichkolwiek niepożądanych skutków. Zainteresowanych przeciwskazaniami odsyłamy do ogólnodostępnych informacji w książkach i w Internecie.
P.S. Dla niecierpliwych i … leniwych – Gotową kombuczę można kupić w sklepach internetowych i ze zdrową żywnością. Dostępna jest w wielu postaciach – napojów o różnych smakach, czy herbaty do zaparzania.